زندگی در لحظه حال
آگاهی دارای مراتبی است که یکی از آنها درک زمان حال و زندگی در آنست. مایستر اکهارت عارف آلمانی می گوید: ابدیت در دل لحظه حال است.
باید به وضوح دریابیم که هر لحظه ای فقط همین زمان حال است. اگر مواظب این لحظه باشیم مواظب سراسر آینده خود نیز بوده ایم و آنرا تنظیم کرده ایم. زندگی در زمان حال باعث شور و شعف و شادی می شود و اگر تحت تاثیر گذشته باشیم درد و رنج را برای خود مهیا کرده ایم. فردی که در زمان حال زندگی می کند و فقط مراقب این لحظه است هیچ نگرانی برای سایر لحظات زندگی ندارد. بجز لحظه حال چه لحظه دیگری وجود دارد که باید نگران آن بود و از آن مراقبت کرد؟
اکثر افراد رسیدن به این مرتبه از آگاهی را کاری بسیار سخت می شمارند. قراردادهای ذهنی ما که از مفاد ضمیر ناخودآگاه ما ناشی می شوند سختی و آسانی و اندازه و حجم کارها را برای ما تعیین می کنند. این چیزی جز قضاوت و مقایسه براساس اطلاعات نیست. اگر معیار تغییر کند نتیجه مقایسه و قضاوت هم تغییر می کند. بهتر است با این دید به این موضوع نگاه کنیم که اصولا کار آسان یا به اصطلاح مجانی در این عالم وجود ندارد. تمام کارهایی را اکنون شما با تسلط و مهارت بخوبی انجام می دهید یا از آنها بعنوان کار ساده یا روتین یاد می کنید زمانی بسیار شاق بوده یا هم اکنون برای برخی دیگر کاری دشوار است. تمرین و تکرار و انگیزه شما که تحت سایه نوعی آگاهی بوده است آن کارها را برای شما مانند آب خوردن نموده است. همانطور که در مباحث قبلی گفته شد آیا اولین باری که خواستید بند کفشتان را ببندید یا دوچرخه سواری یا رانندگی یاد بگیرید یا خود را به مسواک زدن عادت دهید اینکارها آسان و عادی بود؟ اکنون اینکارها در نظرتان چگونه است؟ اکنون مغز شما باور کرده است که کارهای فوق هم آسان و هم مفید است بنابراین باور محدود کننده ای در ضمیر ناخودآگاه وجود ندارد که این کارها را در نظر شما سخت جلوه دهد. کنترل ذهن و زندگی در لحظه حال نیز از این قاعده مستثنی نیست. با تمرین آگاهانه می توان به این موفقیت دست پیدا کرد.
یکی از راههای زندگی در لحظه حال رها و شناورشدن است که پایه و اساس حالاتی مانند مراقبه و مدیتیشن را تشکیل می دهد. تعبیر مولوی از این نکته غریبه شدن یا گم شدن است که همان رهایی از محسوسات رنج آور است. بهمین دلیل است که نوآوری و نو اندیشی همواره جذابیت داشته و باعث شادی می شود. نو اندیشی منتهی به خلاقیت را می توان با تغییر مسیرهای تکراری و ایجاد تنوع و تغییر محیط براحتی بدست آورد.
در علم روانشناسی موفقیت امروز تکنیک زیبایی وجود دارد که دیدار با سرنوشت یا از آینده شروع کردن نام دارد. در این تکنیک که توام با تجسم خلاق است فرد می آموزد که در لحظه حال فقط روی هدف نهایی خود تمرکز کند و به علائم و شرایط و چگونگی و همچنین تاثیرات گذشته (مفاد ضمیر ناخودآگاه) کاری نداشته باشد.
زندگی در لحظه حال همان بروز رسانی خود و بینش خود است. یعنی نگرش جدید که به استدلال و رفتار جدید منتهی شود. تمام گله ها و شکایات و ناراحتی های ما چیزی جز گذشته پردازی و ناتوانی برای زندگی در لحظه حال نیست. فردی که در لحظه حال زندگی می کند برای گله و ناراحتی و رنج وقت ندارد. ممکن است بپرسید اگر آن ناراحتی ها براساس واقعیت باشد آنوقت چه؟ پاسخ اینست که زندگی در لحظه حال به معنای حذف واقعیات نیست بلکه به معنای تغییر در نگرش و قضاوت نسبت به آنهاست. بطور مثال فردی که از مرگ یکی بستگان خود ناراحت است گذشت زمان و فراموشی (که در اینجا نعمت است) باعث تحمل این درد برای او می شود و این فراموشی چیزی جز جایگزینی دیدگاه جدید(بروزرسانی) نیست. مشکلاتی مثل افسردگی-نومیدی-دلسردی-تنفر و سایر عواطف منفی چیزی جز در گذشته زندگی کردن و گرفتن تاثیرات نامناسب از گذشته نیست. فردی که در زمان حال زندگی می کند از مشکلات فوق معاف است و خود را از شادی های زمان حال محروم نمی کند.
همانطور که قبلا گفته شد ذهن دارای سه بخش خودآگاه(ارادی)- ناخودآگاه(غیر ارادی) و ابرآگاهی(ذهن خالص) می باشد. زندگی در لحظه حال با رسیدن به مرحله ابرآگاهی امکان پذیر است. یعنی مرحله ای که در آن لحظه حال بدور از تاثیرات ناخودآگاه مورد ادراک قرار می کیرد.
مهمترین فواید زندگی در زمان حال احساس خوب-شادی-سلامتی بیشتر -تمرکز -وسعت نظر-احساس قدرت-بیدار شدن نیروهای پنهان- افزایش سطح ارتعاشات انرژی-محدود شدن درد و رنج و احساسات منفی و نهایتا نبوغ می باشد.
بیشتر بخوانید: لحظه حال هدیه الهی
بیشتر بخوانید: رویا چیست