علت دست نیافتن به اهداف قبلی
1. آیا ما بودجه و منابع مناسبی برای نوآوری صرف کردیم؟ برای ایجاد نوآوری بهعنوان یک اولویت، سرمايهتان را بهصورت حسابشده برای آن صرف کنید.
2. آیا ما قادر به اجماع ایدهها بهطور منظم بودهایم؟ برای دستیابی به مجموعهای از اهداف، اطمینان حاصل کنید که کارمندان بهجای اینکه انبارهایی از ایده باشند، در سراسر سازمان باهم کار میکنند.شركت هواپيمايي Southwest رويكرد خلق ایدهها و راهحلها را تنها به یک بخش محدود نمیکند. کارمندان بخشهاي مختلف هفتهای 10 ساعت با هم ملاقات میکنند تا در مورد ايدهها و تغییراتی که تاثیرات بالایی دارند و میتوانند به بهرهوري بيشتر در اين صنعت منتهی شوند، بحث کنند.
چرا به اهداف نوآوری خود در سال 2014 دست نیافتید؟
3. آیا رهبر ارشد در تصمیمات و پروژههای جدید مشارکت داشته است؟ مدیران ارشد ملزم به حضور در جلساتی که در آن ایدههای جدید یا پروژهها، ارزیابی و بررسی میشوند، هستند و همچنین بايد ناظر اصلي در برنامههاي رقابتهای نوآوری داخلی باشند. مدیرعامل شرکت Procter & Gamble، آ. جی لافلی ایدهها، چالشها و راهحلهای 7500 فرد در قسمت تحقیق و توسعه، از 9 کشور را که در یک وبسایت داخلی به اشتراک گذاشتهشده بودند، دنبال کرد. او سالی یکبار چگونگی به اشتراک گذاشته شدن ایدهها بین دانشمندان و بازاریابان را ارزیابی میکند و با هر واحد کسبوکار، بازنگریهای نوآوری را هدایت میکند.
4. آیا ما پروژههای مخاطرهآمیز را در مراحل کمی تامین مالی کردیم؟ بهجای فراهم کردن بینهایت چکبانکی بدون پشتوانه برای برنامه نوآوریتان، پروژهها را در مراحلی که بهطور کامل تعریف شدهاند، تامین مالی کنید و در مقابل شاخصهای بودجه، منابع و نتایج امکانسنجی را مشخص کنید که میتوانند پروژه را متوقف کنند.
انجمن سرطان آمریکا (ACS) با این روش ریسک را به حداقل میرساند. اینیک رويكرد منحصربهفرد در اين بخش است که در ابتدا ايدههاي قوي با بودجه 2000 دلار تامین مالی ميشوند، بهسرعت کشف و بررسي ميشوند و اگر پتانسیل لازم را داشته باشند 25000 هزار دلار دیگر برای تست امکانسنجی فراهم میشود. سپس این پروژه 18 ماه برای نشان دادن دوام و اثبات خود فرصت دارد، اگر اینطور نباشد ACS آن را کنار میگذارد.
5. آیا ما بهصورت عمومی شکستها را مجازات کردیم؟ یک محیط ایمن و باز ایجاد کنید که به کارمندان اعتمادبهنفس در به اشتراک گذاشتن ایدهها، شکستها و نکتههای آموزنده به یکدیگر را بدهد.سازمان M3 جلسات رسمی با عنوان «انجمنهای شکست» برگزار میکند که در آن کارمندانی را که پروژههای ناموفق داشتهاند، جمع میکند تا در مورد موانع موفقیت گفتوگو کنند. وقتیکه شرکت پلاستيك سازي W.L. Gore پروژهای را از دست میدهد، جشنی برگزار میکنند، دقیقا همانند زمانی که پروژه موفقیتآمیز بوده است.
6. آیا هیچیک از هنجارهای صنعت را به چالش کشیده ایم؟ در مورد عقايد تزلزلناپذیر پيرامون سازمان و كسب وكار خود فکر کنید. بهمنظور تحول در صنعت خود و خدمات بهتر به مشتریان چه تغییراتی در خصوص تولید، خدمت یا الگوی کسبوکار خود میتوانید ایجاد کنید؟ شركت هواپيمايي JetBlue بازار
خط هوایی آمریکا فعاليت خود را با رویکرد مشتری مداری برای مسافرتهایی با هزينه كمتر آغاز كرد. آنها به كمك ايدههاي نوآورانه و مخل وارد صنعت جديدي شدند و سايت Airbnb را که در اجاره و به اشتراک گذاشتن خانه فعالیت دارد پایهگذاری كردند. شروع کنید و ایدههایی را که در ارتباط با این نوآوري هاي مخل در صنعت شما هستند، کشف و آزمایش کنید.
7. آیا ما نیازهای مشتریان خود را فراتر از نظرسنجیها و گروههای هدف جستوجو کردیم؟ برای به دست آوردن بینش بیشتر از مدیران خود بخواهید که چند روز در هر سال مشتریان را زیر نظر بگیرند یا سعی کنید که خودتان را بهجای آنها بگذارید. بهمنظور فهم بهتر مسائلی که مشتریان قدیمی با آنها روبهرو هستند؛ موسسه Barclays گروهی از کارمندان همسن را مجهز کرد و از آنها خواست تا تجربیاتشان را گزارش دهند. این کار منتج به ایجاد کارتهای بانکی ويژه برای مشتریان دارای مشکلات بینایی و ايجاد کانالهای تقویت صدا برای مشتریان با سمعک شد.
چرا به اهداف نوآوری خود در سال 2014 دست نیافتید؟
8. آیا ما موانع سازمانی بین کارمندان را از بین بردیم؟ شما میتوانید با مقدور کردن به اشتراکگذاری فیالبداهه ایدهها، نوآوری بین دو گروه مختلف را افزایش دهید. دفتر مرکزی Zappos در مرکز شهر لاسوگاس بهصورت راهبردی برای ايجاد ارتباط و برخوردهای بيشتر بین همکاران طراحیشده است؛
در اين شركت تنها از طريق یک راهرو ميتوان به کافهتریا دسترسي داشت و فقط یک ورودی بزرگ براي وارد شدن به ساختمان طراحي شده است. افزایش گفتوگوهای چهره به چهره همکاری را که یک نكته کلیدی در نوآوری است، افزایش داده و جلسات و تماسهای غیرضروری را کاهش داد.
9.آیا ما به کارمندان آموزشهای غیرمتعارف و غنی ارائه دادیم؟ آگاه باشید که کارمندان بیشتر از آموزش هاي مديريتي سنتی به توسعه اساسی مهارتهای ذهنی نیاز دارند. برای مثال در Pixar هر کارمند – از متخصصان تا نگهبان- براي شركت در کلاسهای نقاشی و ورزش چهار ساعت در هر هفته دعوت میشوند.
10. آیا ما رفتارهای نوآورانه را با پاداشهای مالی یا تجربی، پاسخ دادیم؟ مزایای نوآوری را یکی از برنامههای تشویقی خود بسازید. کارکنان شرکت بیوتکنولوژیGenentech برای کمکهایی که نقش مهمی در دستیابی به ماموریت و اهداف استراتژیک شرکت دارند، چکی به مبلغ 1000 تا 2500 دلار دریافت میکنند. نام تجاری Starwood Hotels’ Westin با جایزه و پاداش هاي عجیبوغير متعارف شناختهشده است،
ايدههايي چون سفر پنجروزه برای کارمندان ارائهكننده بهترین ایده در سهماه گذشته يا روزهای مرخصی بیشتر اعطا میشود.این لیست جامع نیست؛ اما به شما در تعیین قدمهای اشتباه در سال گذشته و اصلاح آنها کمک خواهد کرد. توجه داشته باشید که سوالاتی که پاسخ شما به آنها خیر بوده برای اقدام در اولویت هستند. اکنون با مدنظر قرار دادن اين رویکرد، سازمان شما به انبوهی از نوآوریهای واقعی در سال آينده میرسد.
اگر میخواهید با پیمودن مسیری به موفقیت دست پیدا کنید سعی کنید در ابتدا علایق شخصی خود را در نظر بگیرید. فردی را در نظر بگیرید که از نظر اکثر اطرافیان فردی موفق است اما خود فرد به کاری که میکند هیچ گونه علاقهای نداشته باشد در این صورت میل به خوشبختی و احساس موفق بودن در آن فرد به صورت کامل ارضا نمیشود .
هر فردی در زندگی شخصی و اجتماعی خود خواهان به دست آوردن موفقیت در تمامیمراحل زندگی است. اگر چه خیلی از افراد ممکن است روشهایی را برگزینند که میزان موفقیت شان کاهش یابد ولی آنچه برای هر انسان مهم میباشد پیمودن راههای کسب موفقیت و افزایش کارایی در شغل ، تحصیل ، درآمد و … است
حال اگر راههای به دست آوردن موفقیت از زبان فرد آگاه بیان شود ، درصد خطایش به صفر میرسد و موفقیت با آن حتمی میشود. موارد زیر از جمله مواردی است که امیرالمومنین در برخی از فرمایشات خود برای افزایش بهره وری و موفقیت در تمام امور به آن تأکید داشتند.
علاقهمندی شخصی
اگر میخواهید با پیمودن مسیری به موفقیت دست پیدا کنید سعی کنید در ابتدا علایق شخصی خود را در نظر بگیرید. فردی را در نظر بگیرید که از نظر اکثر اطرافیان فردی موفق میباشد اما خود فرد به کاری که میکند هیچ گونه علاقه ای نداشته باشد در این صورت میل به خوشبختی و احساس موفق بودن در آن فرد به صورت کامل ارضا نمیشود
و همیشه آن فرد احساس میکند که گم شده ای در زندگی اش دارد و جای خالی چیزی را در زندگی احساس میکند .هم چنین اگرکسی به کاری علاقه نداشته باشد فهم و درک او هم در آن کار پایین میآید و انگیزه او برای موفقیت کامل در آن کار نیز به حد مطلوب خود نمیرسد.حضرت امیر دراین باره میفرمایند :« ان القلوب شهوه و اقبالا وادبارا فاتوها من قبل شهوتها و اقبالها فان القلوب اذ اکره عمی»
[1]«بی گمان قلبها دارای میلها و روی کردنها و پشت کردنهاست پس دلها را به کار بگیرید از روی میل آنها و روی کردن آنها زیرا قلب اگر وادار شود به کاری که نمیخواهد کور گردد »بنابراین حضرت امیر مبتنی بر این عقیده بودند و هیچگاه کسی را مجبور به انجام کاری که خلاف میل و علاقه آنهاست نمیکردند «لیس لی ان احملکم علی ما تکرهون »[2]« من حق ندارم ( یا وظیفه ندارم یا نمیتوانم ) شما را به کاری که میل ندارید وادار سازم »
اراده
طبعا هرکسی در زندگی خود با مشکلات و گرفتاریهایی روبهرو میشود که موقعیت کاری و زندگی او را تحت تأثیر قرار میدهد . هر انسانی باید مدیریت برخورد با مشکلات را آموخته باشد و این میسر نشود مگر با پشتوانهای به نام اراده قوی در انجام امور.کسانی که عزم و اراده ای سست دارند از سختیها فرار میکنند و کسانی که عزمشان محکم است مشکلات از آنها فرارمیکنند .حضرت امیر (ع) درباره رسول اکرم میفرمایند : «غیر ناکل عن قدم و لا راه فی عزم» [3]«حتی یک قدم به عقب برنگشت و اراده او سست نشد .»
مهمترین زیربناهای موفقیت
کسانی که اراده قوی در انجام امور دارند گرفتاریها و مشکلات زندگی را به فرصت تبدیل میکنند و از آن پلکانی میسازند تا برای پیشرفت خود از آن بالا بروند.هرگاه فرد خود را به خوبی بشناسد و با استعدادها و علاقهمندیهای شخصی خود آشنا باشد ،زمینه ای را فراهم میکند تا این استعدادها و علایق رشد کنند و از آنها در به دست آوردن موفقیت استفاده کند.حضرت امیر در سخنی ما را به شناخت از خود دعوت میکند «العالم من عرف قدره »[4] ؛ دانا کسی است که قدر و اندازه خود را بشناسد.
رعایت نظم و انضباط
نظم معنای روشنی دارد و نقطه مقابل هرج و مرج است. یکی از اصول مهم برای اجرای عدالت در امور رعایت نظم درکارهاست. اگر نظم را از زندگی افراد موفق و با استعداد حذف کنیم به رغم داشتن انواع تواناییها و مهارتها موفقیت و کاراییشان به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.حضرت امیر دراینباره میفرمایند :
«وامض لکل یوم عمله فانه لکل یوم ما فیه»[5]«کار هر روز را در همان روز انجام بده زیرا هر روز کار مخصوص به خود دارد.»از دو کار باید پرهیز داشت؛ یکی پرهیز از عجله در امور قبل از فرارسیدن زمان انجام آن و دیگری پرهیز از سستی در انجام دادن اموری که وقت انجام آن فرارسیده است.
« و ایاک و العجله بالاامور قبل اوانها او التسقیط فیها عند امکانها اواللجاجه فیها اذا تنکرت او الوهن عنها اذا استوضحت فضع کل امر موضعه وا وقع کل امر موقعه »[6]«پرهیز از شتاب کردن در کار پیش از رسیدن زمانش و سهل انگاری در آن وقتی که انجامش ممکن شده است و لجاجت و اصرار در آن هنگامیکه ابهام انگیز باشد و سستی آن زمانی که اشکار شده است
هر چیز را در جای خویش بنه و هر کار را در جایگاه مناسب خویش قرار بده »هم چنین حضرت امیر میفرمایند: «و لا تتکل امورک علی کسان»[7] «در کارهایت بر اشخاص سست و تنبل تکیه نکن »داشتن برنامه ریزی صحیح و دقیق نیز از نظم در امور ناشی میشود.اگر برنامه ریزی صحیحی برای تمام کارهایمان داشته باشیم از روی هم انبار شدن کارها جلوگیری میشود وگام موثری در رسیدن به موفقیت میباشد.
پندپذیری
هرانسانی عمری محدود دارد و برای بدست آوردن مهارتهای لازم زندگی فرصت زیادی برای لمس کردن و آشنا شدن مستقیم با تمام موارد مورد نیاز و ضروری زندگی را ندارد بنابراین باید فرصتها را غنیمت بشمارد و حتیالمقدور از تجربههای دیگران استفاده کند و با به کاربستن تجربههای
دیگران گامهای سریع تری برای رسیدن به هدف و موفقیت درکارها بردارد .حضرت امیر در این باره میفرمایند:«و توخ منهم اهل التجربه »[8]؛ و برگزین از آنان کسانی که دارای تجربه اند.برای اهل تجربه دو احتمال وجود دارد یکی آنکه فرد تجربه لازم برای انجام امور را داشته باشد
(مهارتهای ابتدایی برای هرکاری را یاد بگیرد) و دوم آنکه روحیه کسب و تجربه داشته باشد وا ز تجربههای دیگران استفاده کند هم چنین استفاده از تجربههای دیگران و جلوگیری از نیرنگ و فریب خوردن را فراهم میکند :«من لم یجوب الامور خدع »[9] ؛ «آن کس که کارها را تجربه نکند نیرنگ میخورد ».
امید داشتن به خدا
مهمترین زیربناهای موفقیت
اگر هر انسانی برای رسیدن به موفقیت نهایت تلاش خودرا به کارگیرد بازهم باید به خدا توکل کند و به او امید داشته باشد زیر ا تنها اوست که خیر بنده اش را میداند. در صورت توکل و امید به خدا با وجود تلاش بسیار اگر موفقیت حاصل نشد باید آن را مصلحت الهی بدانیم و مطمئن باشیم که در ان خیری بوده است و بازهم از تلاش خود کم نکنیم زیرا ممکن است در پس این موفقیت ظاهری موفقیتی بزرگ و پیروزمندانه در انتظارمان باشد.